Klimatförändringarna

Klimatförändringarna är vår tids största utmaning. Att förhindra de värsta effekterna av av dem är den viktigaste uppgift vi som mänsklighet har, både för vår och för framtida generationers skull.

Vad är klimatförändringarna och hur påverkar det oss?

Klimatförändringar är långsiktiga förändringar i temperaturer och väderfenomen. Dessa förändringar kan vara naturliga och har skett genom tiderna, men sedan industrialiseringen har det skett klimatförändringar som utan tvivel är kopplade till mänsklig aktivitet.

Medeltemperaturen har sedan slutet på 1800-talet ökat med drygt 1 grad, vilket kan låta lite men påverkar våra ekosystem och möjlighet att leva på planeten väldigt mycket. Det blir mer extrema väder, fler lever i extrem hetta, skördar uteblir, haven blir varmare och världens isar och glaciärer smälter i snabb takt vilket gör att havsnivån stiger och tvingar folk på flykt.


Vad orsakar klimatförändringar?

Den mänskliga aktivitet som har påverkat klimatförändringarna senaste seklet är framförallt förbränning av fossila bränslen som kol, olja och gas.

När fossila bränslen förbränns skapas det förhöjda mängder av växthusgaser i atmosfären; framförallt koldioxid (CO₂) men även andra växthusgaser som metan (CH4).


Växsthusgaser och global uppvärmning

Genom historien har koncentrationen av växthusgaser och den globala medeltemperaturen varit väldigt starkt länkad, och nu är koncentrationen av växthusgaser högre än på 3 miljoner år - samtidigt som den globala medeltemperaturen är högre än den (någonsin) varit. Ett av problemen med växthusgaser i atmosfären är att när väl utsläppen uppstått, stannar växthusgasen kvar väldigt länge. En del, ca 50%, fångas upp av växtlighet och havet, men resten förblir i atmosfären ca 500 år.


Vår tids största utmaning

Klimatförändringarna är vår tids största utmaning. Att minimera effekterna av klimatförändringarna är den viktigaste uppgift vi som mänsklighet har, både för vår och för framtida generationers skull. Vi bär alla ett ansvar i denna uppgift, och vi måste alla göra vad vi kan för att minska vår negativa påverkan på klimatet.

Om vi inte agerar med full kraft nu riskerar vi få ännu mer extrema väder med mer bränder och översvämningar, ännu fler människor på flykt, mer utbredd fattigdom och till slut en obeboelig planet.


Vad måste göras?

För att undvika de värsta effekterna av klimatförändringarna har världens länder genom Parisavtalet kommit överens om en gemensam målsättning. Den går ut på att hålla den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, med en strävan om att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader.

Sedan Parisavtalet skrevs 2015 har IPCC släppt en rapport (SR 1.5) som tydligt visar skillnaderna och riskerna mellan en global uppvärmning på 1,5 grader och 2 grader - där slutsatsen är att vi måste gör allt vi kan för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader.

För att hålla uppvärmningen till maximalt 1,5 grad innebär det konkret att vi måste minska utsläppen - med 50% till 2030 - för att vara klimatneutrala senast 2050. Genom att minska utsläppen minskar man ökningen av växthusgaser i atmosfären, vilket gör att medeltemperaturen kan stabiliseras.

Mer om hållbar distribution