Trygg och säker arbetsplats

Ingen ska riskera ohälsa på arbetet, därför arbetar vi aktivt på Early Bird med att förebygga skador och ohälsa för att våra medarbetare.

Varför

Som ett företag vars främsta affärsområde innebär att leverera tidningar och paket sker en stor del av vårt arbete på terminal och ute i trafiken vilket alltid innebär en säkerhetsrisk. På en terminal finns många risker och även om vi inom Early Bird inte har anställda i trafiken så har vi människor i vårt nätverk via distributionsbolagen som arbetar på vägarna. Av den anledningen har vi ett stort ansvar i att säkerställa en trygg och säker arbetsplats. Genom att fokusera på utbildning, medvetenhet och implementering av lämpliga säkerhetsåtgärder, tar vi aktivt itu med riskerna och arbetar mot att uppnå det globala målen för säkerhet och hälsa.


Mål

På Early Bird är vi medvetna om att säkerhet är en central aspekt av vårt arbete. Vi strävar efter att skapa en säker arbetsmiljö för alla våra medarbetare, både på vår terminal i Norsborg och för tjänstemännen på kontoret. Vi är glada över att inte ha några fall av arbetsskador som lett till sjukfrånvaro och strävar efter att fortsätta hålla skadestatistiken på dagens låga nivå.


Actions för en trygg och säker arbetsplats

Medarbetarsamtal och undersökningar

Vi vidtar flera åtgärder för att identifiera och förebygga risker samt säkerställa säkerheten för våra medarbetare. Genom att genomföra regelbundna medarbetarsamtal och kontinuerliga medarbetarundersökningar skapar vi en plattform där våra medarbetare kan rapportera eventuella faror eller brister i säkerheten. Dessa samtal och undersökningar ger oss värdefull insikt och möjlighet att ta itu med problemområden innan de leder till skador eller olyckor.

Förebyggande av skador

Vi är medvetna om att en grundlig introduktion och medvetenhet om risker och rutiner är avgörande för att säkerställa säkerheten för våra medarbetare. Vid introduktion av nyanställda ingår alltid en grundlig rundgång och introduktion kring säkerhetsfrågorna. Detta ger de nya medarbetarna en tydlig förståelse för vilka risker som är närvarande och vilka rutiner som behöver följas för att minimera skaderisken.

För att upprätthålla en säker arbetsplats har vi en arbetsmiljöpolicy, tydliga rutiner och arbetsmiljöfrågorna är alltid en del av agendan vid arbetsplatsträffar. Vi följer löpande upp tillbud och eventuella olyckor i syfte att förbättra och därmed förhindra upprepning. Genom rutiner och dialog arbetar vi för att minimera risken för skador. Återkommande utbildning i HLR och första hjälpen är också en del av arbetet för en säker arbetsplats.

Skyddsronder

Vi utför också skyddsronder två gånger per år, vilket innebär att vi noggrant går igenom arbetsplatsen för att identifiera potentiella risker och utveckla åtgärder för att minska dem. Detta ger oss möjlighet att ta itu med säkerhetsfrågor på ett proaktivt sätt och säkerställa att våra medarbetare arbetar i en säker miljö. Vid skyddsronderna och arbete kring arbetsmiljö och säkerhet representeras medarbetarna av skyddsombud som ska säkerställa god arbetsmiljö för medarbetarna.

Företagshälsovård

Genom att genomföra dessa åtgärder tar vi vårt ansvar för att säkerställa en säker arbetsmiljö för våra medarbetare. För allas välbefinnande och säkerhet har vi tillgång till en företagshälsovård som kan bistå både förebyggande och där de anställda kan få den vård de behöver om en skada skulle uppstå. Vi arbetar även förebyggande genom att erbjuda hälsoundersökningar för våra medarbetare vartannat år.

Arbetsmiljögrupp

Arbetsmiljöfrågor är högt prioriterade hos oss och därför har vi tillsatt en arbetsmiljögrupp som träffas fyra gånger per år och diskuterar arbetsmiljöfrågor. Arbetsmiljögruppen säkerställer att det systematiska arbetsmiljöarbetet sker enligt plan och att handlingsplaner följs. Vi har också nära dialog med medarbetarna för att se över åtgärder vid uppkomna problem.


Rapportering av skador

Våra medarbetare uppmanas att omedelbart rapportera skador och tillbud till sin närmaste chef eller skyddsombud. Om medarbetare inte vill eller kan ta upp det med sin närmaste chef finns det alternativ, som att vända sig till gruppledare eller förman på terminalen och till överordnad chef för samtliga. Genom att ha klara rapporteringsvägar säkerställer vi att alla incidenter dokumenteras och åtgärdas på lämpligt sätt. Under 2023 implementerades ett nytt rapporteringssystem som kallas IA-systemet, som underlättar rapportering och uppföljning av avvikelser, incidenter och riskobservationer. Systemet är ett viktigt verktyg för att snabbare och enklare få kännedom om risker på arbetsplatsen. På vår terminal i Norsborg har vi en ipad med direktkoppling till IA-systemet för att förenkla rapporteringen. Resultatet har varit att vi fått in fler tillbud och riskobservationer vilket vi ser som positivt då vi på så sätt kan förebygga fler skador.

Skadestatistik

Under 2023 hade vi fyra rapporterade arbetsrelaterade skador, de vanligaste är snubbelskador. Inga skador har lett till sjukfrånvaro.

För att mäta effektiviteten av våra actions för en trygg och säker arbetsplats följer vi upp handlingsplaner, utför regelbundna medarbetarsamtal, medarbetarundersökningar, mäter sjukfrånvaro och följer skadestatistiken men att samverka med medarbetarna i frågor som rör deras hälsa och säkerhet är det som ger absolut störst effekt.


Säker truckhantering

På terminalen är korrekt hantering av truckar av yttersta vikt, eftersom de utgör en betydande säkerhetsrisk. Vi genomför regelbundna riskbedömningar för att fastställa eventuella faror och utvecklar sedan lämpliga åtgärder för att minimera riskerna. Årliga kontroller av truckarna genomförs för att säkerställa att de är i gott skick och följer säkerhetsstandarderna. Dessutom påminner vi kontinuerligt våra medarbetare om viktiga skyddsregler, instruktioner och säkerhetsåtgärder som är relevanta för truckanvändning. Vi strävar också efter att minimera antalet personer som befinner sig i närheten av truckarna för att minska risken för incidenter.


Systematiskt arbetsmiljöarbete

Vårt arbetsmiljöarbete sker utifrån arbetsmiljölagen och de kompletteringar som finns i arbetsmiljöförordningen. För det praktiska arbetet kompletteras lag och förordning med de föreskrifter och allmänna råd som Arbetsmiljöverket ger. Arbetsmiljöarbetet omfattar samtliga anställda men även konsulter, inhyrd personal etc. Det systematiska arbetsmiljöarbetet sker enligt AFS 2001:1. Detta innebär att vi har en process för att regelbundet undersöka arbetsmiljön, identifiera och hantera fysiska, organisatoriska och sociala arbetsmiljörisker samt följa upp genomförda insatser.


Mer om rättvis & säker arbetsplats